Co zobaczyć i zjeść

Egipt to kraj niezwykle charakterystyczny, z którym wiążą się określone skojarzenia. Jako jedna z najstarszych cywilizacji świata fascynuje bogactwem miejsc i zabytków, których nie sposób zliczyć. Poza tym kraj ten pełen jest wspaniałych dzieł kultury i sztuki oraz zachwycających budowli. Przepełniony śladami historii porywa w niesamowity świat wierzeń, który jawi się niemal jako fantastyczna baśń otoczona różnorodnością krajobrazu.

Jednym z niezwykłych miejsc w Egipcie jest niewątpliwie Luksor, nazwany przez Homera „miastem o stu bramach” i wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO w 1979 roku. Będąc w tym fascynującym miejscu warto przede wszystkim zwiedzić Świątynię Luksorską, która znajduje się samym centrum metropolii. Jest ona jednym z zabytków tebańskich uznanych za niezwykle ważne.

W Kairze natomiast czekają takie atrakcje jak chociażby Piramida Schodkowa, najstarsza w Sakkarze, a także piramidy Czerwona i Łamana. Prócz tych niesamowitych pozostałości po zamierzchłych czasach w Kairze znajdują się także kościoły koptyjskie czy nawet synagogi, jak na przykład synagoga Bez Ezra. Na turystów czeka również symbol Egiptu – Giza, piramidy Mykerinosa, Chefrena czy Cheopsa oraz największy kairski bazar Khan El Khalili.

Egipt to również Dolina Królów. Miejsce to zwie się także Miastem Umarłych i ulokowane jest na zachodnim brzegu Nilu. To tutaj podziwiać można aż 62 podziemne grobowce królewskie, które wypełniane były odzieżą, meblami, posągami czy żywnością, bowiem wierzono iż może się to przydać królowi po śmierci, w czasie, gdy będzie podróżował przez zaświaty. Nie pozostało wiele z owych przedmiotów, bowiem miały miejsce liczne kradzieże, jedynie grobowiec Tutenchamona pozostał pełen niespodzianek. Znaleziono w nim chociażby słynną złotą maskę króla oraz złotą trumnę.

To tylko kilka propozycji od czego można zacząć zwiedzanie Egiptu, bowiem kraj ten jest naprawdę rozległy i pełen tajemniczych miejsc oraz niesamowitych historii. Ponadto zapewnia on także ciekawe doznania kulinarne, bowiem kuchnia egipska liczy sobie ponad 2,5 tysiąca lat. Związana jest z wyznawaną religią, dlatego też na stołach nie pojawia się wieprzowina ani też dania, w których mogłaby znaleźć się krew, ponadto zakazany jest alkohol, nawet jako dodatek do potraw.

W kuchni egipskiej często spotyka się dania z warzyw, owoców oraz ryb i jest ona uważana za niezwykle zdrową i lekkostrawną. Warto skosztować takich potraw jak foul - bób z pastą z sezamu, chilli, oliwy i czosnku, hummus - gotowana pasta z ciecierzycy, falafel - kotlety z bobu z egipskim chlebem czy faszerowane liście winogron.